Vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek ben je er zeker van dat je bepaalde vragen van de recruiter mag verwachten. Zorg dan ook dat je heel goed voorbereid bent op die veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Hoewel we met zekerheid kunnen stellen dat geen twee sollicitatiegesprekken hetzelfde verlopen, zijn er toch een aantal onderwerpen waar een recruiter zich altijd op zal richten om verschillende kandidaten zo goed mogelijk met elkaar te kunnen vergelijken. 'Typische' vragen komen op een bepaald moment zeker aan bod. Zorg er dan ook voor dat je vóór jouw aankomst antwoorden hebt voorbereid op deze vaak gestelde vragen.

Waarom wil je voor deze organisatie werken?

Je hebt uiteraard je research gedaan en de organisatie grondig bekeken. Met deze vraag kan je dat bewijzen. Anderzijds willen werkgevers ook heel graag weten hoe jij je identificeert met de waarden van het bedrijf. Dat zegt echter iets over wat jij ook belangrijk vindt. Dit is voor een werkgever vaak heel waardevol.

Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie?

Het is belangrijk om de aspecten van de functie die jou hebben aangezet om te solliciteren te benadrukken. Wat in deze functie past heel goed bij jou persoonlijkheid?

Waarom zouden we voor jou moeten kiezen?

Jouw doel bij het beantwoorden van deze vraag is aantonen hoe goed je voldoet aan de vereisten voor deze functie. Vertel over vroegere ervaringen en prestaties en benadruk op welke vlakken je een meerwaarde kunt betekenen voor het bedrijf.

Waar zie je jezelf binnen 2/5/10 jaar?

Ambitie is belangrijk, en zeker voor werkgevers. Uiteraard willen ze ambitieuze mensen in het bedrijf. Voor een werkgever is het dus belangrijk om te weten hoe ambitieus jij bent. De werkgever is nieuwsgierig naar het carrièrepad dat je voor jezelf hebt opgemaakt en hoe snel je wil doorgroeien binnen het bedrijf.

Wat zijn jouw sterke punten?

De recruiter wil weten wat jouw niveau van zelfbewustzijn is. Je moet hierbij aantonen dat je jouw specifieke sterke kanten kunt identificeren die verband houden met deze functie. Vermijd louter te vertellen hoe fantastisch je bent, en bereid twee of drie sterke kanten voor die relevant zijn voor de vereisten van de functie en/of de onderneming. Koppel de sterkte dus aan een competentie van de functie.

Wat zijn jouw zwakke punten?

Een erg lastige vraag als je op voorhand niet goed hebt nagedacht over hoe je ze zou beantwoorden. Je hoeft zeker niet te zeggen dat je geen zwakke punten hebt, want elke persoon heeft zwaktes. Wees dan ook eerlijk. Som punten op waar verbetering mogelijk is maar die ook als sterkte kunnen worden beschouwd, zoals blijven doorgaan wanneer je overtuigd bent van een zaak. Uit deze vraag zullen ongetwijfeld verdere vragen voortvloeien, die jou wel de kans geven om aan te tonen hoe je met je zwakke punten omgaat.

Op welke verwezenlijking ben je het meeste trots?

Haal een verwezenlijking aan die een voordeel kan bieden voor je toekomstige werkgever. Zorg dat je iets relevant aanhaalt, en geen 'rond-de-pot' verhaal vertelt. Je mag hier ook zeker je sterktes nog eens benadrukken, hoe ze jou geholpen hebben om dit te verwezenlijken.

Uiteraard zijn er nog veel meer vragen die gesteld kunnen worden, maar met deze basis kan je je toch al vrij goed voorbereiden. Klaar om te solliciteren? Bekijk zeker onze vacatures!


Meer Tips & Tricks

Je C.V. wordt verwerkt...
Upload je CV om direct op deze vacature te reageren.
óf via het reguliere formulier solliciteren
Sollicitatieformulier

Je C.V. wordt verwerkt...
Je kunt direct je C.V. uploaden om in te schrijven
óf via het reguliere formulier inschrijven   Inschrijfformulier

Vacature Alert

Maak een vacature Alert aan en bevestig deze via de link die we je mailen. Wekelijks kijken we of er nieuwe vacatures zijn die voldoen aan jouw zoekcriteria. Indien dat het geval is, ontvang jij een mail met daarin de vacatures.

Wij wensen je veel succes met het vinden van je nieuwe job!