Werken tijdens een hittegolf: 4 tips!

Het is weer zomer! Maar werken in té warme temperaturen is niet gemakkelijk.

De laatste jaren lijken de zomers steeds warmer te worden en hittegolven gaan we ongetwijfeld nog vaker meemaken. Je kan je dus maar beter goed voorbereiden op een hittegolf, maar hoe hou je het hoofd koel? Met deze tips kom je de zomer door op je werkplek!

Tip 1: Drink voldoende water

Hiermee bedoelen we geen frisdranken. “Eerst water, de rest komt later." Een gezegde dat allesomvattend is: per dag minstens 1,5 liter water drinken is goed, maar ook nodig voor je lichaam. De warme temperaturen zorgen ervoor dat je meer vocht verliest, dus op hete dagen is minstens 2 liter water per dag goed en nodig.

Tip 2: Dresscode

Bij te warme temperaturen wordt aangeraden om je dresscode aan te passen. Kies voor lichte kleuren qua kleding, die de verdamping van je zweet mogelijk maken. Voor werknemers die buiten werken, is het cruciaal om de schaduw op te zoeken en zich meermaals in te smeren. Duidelijke afspraken moeten gemaakt worden om zonnesteken te voorkomen. Preventie en veiligheid zijn key!

Tip 3: In the mood for food?

Tijdens een hittegolf zijn luchtige gerechten qua voeding een goed idee. Denk aan slaatjes, maar ook veel groenten en fruit zijn zeer vochtrijk, zoals komkommers, radijzen, watermeloenen, limoenen en pruimen. Bovendien zitten deze etenswaren boordevol vitaminen, dus een extra stuk kan zeker geen kwaad!

Tip 4: Neem pauzes!

Wanneer de temperaturen te drukkend worden, is het belangrijk om pauzes te nemen.
In de ochtend en voormiddag zijn de temperaturen nog doenbaar om in te werken. Vooral zware (fysieke) taken vragen veel energie, dus zorg ervoor dat je deze zeker gedaan hebt voordat de zon haar hoogste punt bereikt.

Wanneer is het te warm om te werken?

Dit is afhankelijk van welk soort werk je doet:
 • Zeer licht of licht werk, zoals een kantoor job of handenarbeid aan tafel;
 • Halfzwaar werk is vaak staande arbeid, zoals vakkenvullers;
 • Zwaar werk wordt gelijkgesteld aan grondwerken;
 • Zeer zwaar werk houdt in dat er ladders beklommen moeten worden, maar ook dakwerkers krijgen het zwaar te verduren bij zomerse temperaturen.
Hoe zwaarder je job, hoe sneller het te warm wordt om met volle energie aan de slag te gaan.
Weet dat je geen conclusies kan trekken uit informatie van een gewone thermometer. Een vochtige globethermometer of een thermohygrometer kan je precies vertellen of er maatregelen genomen moeten worden of niet. Zo‘n toestel meet verschillende parameters, zoals de omgevingstemperatuur, de luchtsnelheid en de luchtvochtigheid. Alle metingen resulteren in een WBGT-waarde, wat staat voor ‘Wet Bulb Globe Thermometer‘.
Voor licht of zeer licht werk is de maximale WBGT-waarde 29, voor halfzwaar werk daalt dit naar 26, voor zwaar werk mag de waarde niet hoger zijn dan 22 en de waarde voor zeer zwaar werk wordt overschreden vanaf 18.


Checklist

Hieronder vind je een checklist om oververhitting te voorkomen:
 • Draag luchtige kleding, zoals lichtgekleurde kleding en hoofdbedekking;
 • Houd het vocht- en zoutgehalte op peil: Drink voor, tijdens en na een activiteit voldoende koele dranken (liefst water). Streef er naar om in een warme omgeving zeker 250 ml water te drinken per 30 minuten;
 • Vermijd cafeïne, alcohol en te veel suiker: Sommige energiedrankjes kunnen het risico op warmtestuwing verhogen door het hoge cafeïnegehalte (Koffie, energydranken en alcohol drogen uit);
 • Werk rustig als het warm is: Zoek hulp als je je niet goed voelt door de warmte. Ga naar de dichtstbijzijnde ruimte met airconditioning of koele plek, neem een rustpauze en drink;
 • Ken je grenzen! De volgende factoren kunnen leiden tot een verhoogd risico op oververhitting: een medische aandoening/ziekte, medicijngebruik, lichamelijke conditie, overgewicht en onvoldoende acclimatisatie;
 • Let op je collega's! Als je vermoedt dat iemand in de problemen komt door de hitte, onderneem dan direct actie. Geef aan dat je collega een pauze moet nemen en iets moet drinken;
 • Plan werkactiviteiten en voer controlepunten in. Plan werkactiviteiten zodat de zwaardere werkzaamheden tijdens de koelere uren worden uitgevoerd of als er extra mensen beschikbaar zijn om te wisselen. Kan het werk op een ander/koeler moment worden gepland?
 • Neem extra maatregelen bij het gebruik van PBM‘s. Het dragen van PBM‘s (Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een helm of handschoenen) kan het risico op oververhitting vergroten, net als extra lagen kleding. Houd hier rekening mee bij het plannen van veilige werkactiviteiten.


Meer Tips & Tricks

Je C.V. wordt verwerkt...
Upload je CV om direct op deze vacature te reageren.
óf via het reguliere formulier solliciteren
Sollicitatieformulier

Je C.V. wordt verwerkt...
Je kunt direct je C.V. uploaden om in te schrijven
óf via het reguliere formulier inschrijven   Inschrijfformulier

Vacature Alert

Maak een vacature Alert aan en bevestig deze via de link die we je mailen. Wekelijks kijken we of er nieuwe vacatures zijn die voldoen aan jouw zoekcriteria. Indien dat het geval is, ontvang jij een mail met daarin de vacatures.

Wij wensen je veel succes met het vinden van je nieuwe job!