De Wet Arbeidsmarkt in Balans, wat gaat er veranderen?
De Wet Arbeidsmarkt in Balans, afgekort de WAB, is een belangrijk thema. Voor werknemers of werkgevers zijn er zowel voor- als nadelen. Maar wat verandert er eigenlijk en wat betekent dit voor jou? In deze blog nemen we je mee in de belangrijkste wijzigingen.
Transitievergoeding.jpg)
Door de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans is een werkgever verplicht om een transitievergoeding te betalen aan een werknemer wanneer de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever beëindigd wordt.Er wordt hierbij gerekend met 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Voorheen had een werknemer pas recht op een transitievergoeding wanneer hij/zij ten minste 24 maanden in dienst was.
Langer tijdelijke contracten
Werkgevers mogen tot 1 januari 2020 maximaal drie aansluitende contracten binnen in een periode van twee jaar aanbieden. Na twee jaar of drie contracten is de werkgever verplicht om de werknemer een contract voor onbepaalde tijd te geven.Na invoering van de WAB zal dit veranderen. Vanaf 1 januari 2020 mogen werkgevers binnen een periode van drie jaar drie aansluitende contracten voor bepaalde tijd aanbieden.
Hierdoor krijgen werkgevers langer de tijd om te kunnen beoordelen of zij de werknemer een contract voor onbepaalde tijd willen aanbieden. Men wil hiermee voorkomen dat mensen met een tijdelijk contract sneller hun werk verliezen.
Ontslagrecht wordt versoepeld
Voor werkgevers wordt het gemakkelijker om een werknemer met een vast contract te ontslaan. Door het versoepelen van het zogeheten ontslagrecht zouden werkgevers sneller geneigd zijn om vaste contracten aan te bieden.Binnen het ontslagrecht wordt er een cumulatiegrond ingevoerd. Dit betekent dat men kan ‘stapelen‘ met ontslagredenen. Hiermee mogen meerdere ontslagredenen gecombineerd worden. Denk hierbij aan ‘disfunctioneren‘ of een ‘verstoorde arbeidsrelatie‘ als ontslagredenen.
Oproepovereenkomst
Ben je een oproepkracht? Het werken als oproepkracht hoeft vanaf 1 januari niet langer dan twaalf maanden te duren. Er wordt gesproken van een oproepovereenkomst wanneer er geen sprake is van loondoorbetaling en geen vaste urenomvang binnen een bepaalde periode. De Wet Arbeidsmarkt in Balans zorgt er voor dat een werkgever na twaalf maanden verplicht is om een oproepkracht een contract aan te bieden op basis van het gemiddelde aantal gewerkte uren.Over de beschikbaarheid van de werknemer zijn ook afspraken gemaakt. Een oproepkracht moet minimaal 4 dagen van te voren opgeroepen worden. Hoeft de oproepkracht niet meer te werken? Dan heeft hij/zij toch recht op salaris.
WW-premie voor flexwerkers
Werkgevers zetten graag flexkrachten in. Dit zorgt natuurlijk voor flexibiliteit wat voor werkgevers vaak prettig is. Daarnaast was de WW-premie voor flexkrachten voorheen een stuk lager dan de premie voor vaste medewerkers.Na invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans is de premie voor vast personeel lager dan de premie voor flexkrachten. Dit kan een stimulans zijn voor werkgevers om flexkrachten sneller een vaste overeenkomst aan te bieden.
Payrollers
Werknemers die een payrollcontract krijgen moeten minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie krijgen als werknemers die in vaste dienst zijn van hetzelfde bedrijf. Vanaf 2021 krijgen payrollkrachten ook recht op een goede pensioenregeling.Nog vragen?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen brengt de WAB een hoop veranderingen met zich mee. Hopelijk hebben we dit een beetje kunnen verduidelijken. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact op met een van onze collega‘s op een vestiging bij jou in de buurt.
Geplaatst op: 12-12-2019
Meer Tips & Tricks