Hoe overleef je een eerste werkdag?

Je gaat binnenkort starten met een nieuwe baan. De sollicitatieprocedure heb je doorlopen én goed doorstaan, gefeliciteerd! Nu volgt er opnieuw een spannend moment… de eerste werkdag. Deze komt steeds dichterbij en misschien is dit voor jou nóg spannender dan de sollicitatiegesprekken. Je leert nieuwe collega‘s kennen en je wil jezelf van je beste kant laten zien. Maar hoe kan je je hier het beste op voorbereiden? Met onze tips en tricks hoef je je geen zorgen te maken en wordt de eerste werkdag een succes!Tip 1: Nachtrust

De avond voor de grote dag is vaak het spannendst. Er gaan allerlei scenario‘s door je hoofd. Probeer daarom rustig te blijven en doe iets wat je laat ontspannen. Lees bijvoorbeeld een boek en ga op tijd naar bed. Het klinkt heel kinderachtig maar een goede nachtrust is de eerste stap naar een succesvolle eerste werkdag. Leg daarnaast je (werk)kleding al klaar, zodat je in de ochtend niet meer hoeft te twijfelen. Deze tijd kan je beter gebruiken om uitgebreid en rustig te ontbijten.

Tip 2: Weet waar je moet zijn en wees op tijd

Wellicht heeft je sollicitatiegesprek digitaal plaatsgevonden, waardoor je nog niet op de werklocatie bent geweest. Zorg er daarom voor dat je op tijd vertrekt of er al een keer bent geweest, zodat je bekend bent met de route en plek. Er is namelijk niets vervelender dan op je eerste werkdag te moeten bellen dat je niet weet waar je moet zijn en misschien zelfs te laat komt.
Een goede voorbereiding is daarom vaak het halve werk!

Tip 3: Be a professional!

Je bent aangekomen op de locatie en er komt ineens erg veel op je af, zoals verschillende indrukken, het ontmoeten nieuwe collega‘s, werken met onbekende systemen en het ontvangen van enorm veel informatie. Dit kan vaak afschrikken. Raak niet in paniek en geef jezelf de tijd om overal aan te wennen! Neem een professionele en proactieve houding aan door veel te luisteren en maak notities van belangrijke zaken. Maak ook kennis met (directe) collega‘s, zodat je elkaar leert kennen. Met hen ga je actief samenwerken en een goede werkrelatie en onderlinge sfeer is daarbij erg belangrijk.

Je kan je natuurlijk nooit volledig voorbereiden op deze dag, maar met deze tips en tricks kom je al een heel eind. Laat het allemaal een beetje over je heen komen en heb vertrouwen in jezelf, want jij bent immers gekozen voor deze functie!


Meer Tips & Tricks

Je C.V. wordt verwerkt...
Upload je CV om direct op deze vacature te reageren.
óf via het reguliere formulier solliciteren
Sollicitatieformulier

Je C.V. wordt verwerkt...
Je kunt direct je C.V. uploaden om in te schrijven
óf via het reguliere formulier inschrijven   Inschrijfformulier

Vacature Alert

Maak een vacature Alert aan en bevestig deze via de link die we je mailen. Wekelijks kijken we of er nieuwe vacatures zijn die voldoen aan jouw zoekcriteria. Indien dat het geval is, ontvang jij een mail met daarin de vacatures.

Wij wensen je veel succes met het vinden van je nieuwe job!